42 dnů poté 


Šílenství současné doby


Nebyla doba, kdy jsme byli více mimo realitu, než současnost. Pokud bych mohl propojit vnímání situace na Ukrajině do mainstreamu západu, šlo by to vyjádřit jednou větou. Rusko už prohrálo, tak pojďme ho dorazit. Obávám se, že tato realita nemůže být vzdálenější.

Pozorně sleduji dění na celém světě a snažím se udělat nějaký obrázek. Nebudu si nalhávat a je mi jasné, že Ruské zprávy nebudou moc objektivní, ale k mému překvapení i když jsou tendenční, tak nejsou lživé, zato ty kolektivně západní jsou už úplně odtrženy od reality.

Když pominu důvod počátku války a snahu Ruska o diplomatické řešení, kdy velmi dlouho žádalo o dodržování nerozšiřování NATO, tak situace na Ukrajině už prostě byla tou červenou linií. Rusko více než osm let upozorňovalo, že Ukrajina páchá zvěrstva na východu země a Západ to kolektivně přehlížel.

Neochota vést diplomatické rozhovory a neustálý tlak na Rusko tu situaci jen eskalovali. Ještě před válkou se Rusko vyjádřilo, že Minsk II je mrtvý a že na Minsk III spoléhat nebude, protože snaha dodržet tyto dohody se minula účinkem a Ukrajina to jen korunovala tím, že s agresorem žádné debaty nepotřebuje a že na Válku je připravena.

Je pravda, že Rusko samotnou Válku začalo, ale na diplomatickém poli běžela už dávno před tím a vůbec to nevypadalo, na ochotu najít kompromis a řešení pro situaci. To co se začalo dít na Ukrajině po Majdanu, už byl jen vřed celé situace, protože i když byla snaha vše zlehčovat, o tom kdo převzal kontrolu nad situací na Ukrajině, se už mluvilo i veřejně v západních mediích.

Oslava Nacismu a Banderovců nezůstala bez povšimnutí ani u Amerického kongresu a my jsme se tvářili, že se to neděje. Přes veškerá varování jsme neustále dodávali zbraně a cvičily tyto jednotky na boj, takže překvapení ta válka prostě není.

Po jejím počátku všichni oslavovali Ukrajince jako hrdiny, kteří si lehají pod tanky, a nikoho nenapadlo, proč ten tank asi tak zastaví. Nemyslím si, že by ten Ukrajinec poškodil ten tank více, než že by zanechal na pásech znečištění.

O tom, že se Rusko snaží dostat situaci na Ukrajině pod kontrolu s minimálními ztrátami, nemůže být doufám řeč, ale že mu to Ukrajina znesnadňovala bohužel taky. Snažila se do konfliktu zapojit co nejvíce civilistů a současně se je neváhala použít jako lidské štíty. Bylo otázkou času, kdy situace bude pro Rusko neudržitelná.

Projevilo svoji slabost a v rámci diplomatických rozhovorů se pokoušelo najít kompromis. Některé podmínky, které mělo, na začátku k současné Vládě, bylo ochotno hodit za hlavu a najít pouze nějaký konsenzus pro východ Ukrajiny.

Řekl bych, že jsme nikdy nebyli blíž ukončení té nesmyslné Války. Mluvilo se o tom, že Rusko to balí a že by mohlo být po všem. Jako projev dobré vůle začalo stahovat vojáky ze západní části Ukrajiny a řeklo by se, že konec války je blízko.

Bohužel to tak nebylo. Jakmile začalo vyklízet pozice, objevovali se zvěrstva, které po sobě měli Rusové zanechat a s nimi výkřiky, že diplomacie končí a je potřeba Rusko dorazit. Bohužel v tom křiku uteklo, že Rusko ne jen popírá, že by za ta zvěrstva mohlo, ale současně žádalo o jejich prošetření a snažilo se svolat bezpečnostní radu OSN k mimořádnému jednání.

Myslím si, že to byla skvělá příležitost, která mohla být využita k objasnění faktů, co se doopravdy stalo. Kromě toho, že Anglie takové jednání brzdila, tak se objevovaly další důkazy, které rozsudek, který byl nad Ruskem bezprostředně vyřknut, jen měli potvrzovat. Jeden by skoro věřil tomu, že celá věc je jasná a není co řešit.

Úplně se v tom řevu zapomnělo na tu diplomacii a znovu válka pokračuje, včetně dodávky zbraní. Mezi tím Rusko předkládá své argumenty a ty nevypadají vůbec nevěrohodně. Začal bych tím, že pozice vyklidilo ke konci března, že ihned po vyklizení těch pozic místní starosta vykřikoval „Sláva Ukrajině“, ale o těch mrtvých na ulicích se zapomněl nějak zmínit. Současně se začali objevovat náznaky, že některé věci byly aranžovány.

To měli vyvrátit satelitní snímky, před odchodem Ruských vojáků, ale jejich uveřejnění ještě více začalo otázky stupňovat. Ukázalo se prvně podle Ruských odborníků, že některé aspekty dokazují, že snímek je přinejmenším z 1. dubna 2022 a následně aby to ještě více začalo být diskutabilní, to začali potvrzovat, i další zdroje.

Takže diplomacie pro masakr v Buči není možná, ale otázka zní, kdo za něj může a co se tam doopravdy stalo. Možná má Ukrajina pravdu, ale taky možná ne. Navrhované řešení Ruska k nezávislému prošetření mi přišlo docela rozumné. To se nestalo.

Co může následovat? Obávám se, že už jen to horší, teď si může Rusko být jisté, že i když se tam stane cokoliv, západ jej s toho obviní, tak si může položit tu hloupou a nebezpečnou otázku, proč tedy vést tu válku způsobem, který je pro něj tak strategicky nevýhodný a nezačne vést tu válku opravdu tvrdě už bez ohledu na důsledky.

Kdo bude vítěz, už pak nebude podstatné, protože to bude masakr v přímém přenosu a počet obětí by mohl růst geometrickou řadou a že takové věci války dokážou, tím si můžete být jisti, protože USA to jen v současném století dokázalo při konfliktech na blízkém východě. Když do toho započítám, že se ten nezápadní svět začíná polarizovat a Afrika se už nepokrytě staví na podporu Ruska, kam to tak asi může vést.

Znovu se ptám. O co nám vlastně jde?

Ději se taky jiné věci, které ještě mohou zamíchat kartami. Kauza Huntera Bindena začíná nabírat nebezpečný směr viz. Notebook Huntera Bindena o tom už jsem psal v článku President Volodymyr Zelenskyj hrdina.

  |  trvalý odkaz  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 148 )

<<První <Zpět | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Další> Poslední>>