Proč mělo USA zájem destabilizovat Ukrajinu 


Pravé důvody se asi nikdy nedovíme, ale jednu domněnku mám. Jestli je se mýlím to nechám na jiných, ale hodně událostí mě utvrzuje, že předpoklad byl dobrý.

USA v té době významně vadilo sbližování Ruska a EU
o Ukrajinu jde až v poslední řadě.

Janukovyč, který byl zvolen regulérně i podle OBSE v roce 2010 byl pro Ukrajinu dobrý začátek. Kromě toho, že po oranžové revoluci Tymošenková destabilizovala Ukrajinu a tehdy si brala Evropu jako rukojmí svého dluhu za plyn, tak se to tam dost mlelo.

Prezident Ukrajiny Janukovyč nejen, že vyjednal pro Ukrajinu dobré podmínky s plynem a bilančně situaci Ukrajiny výrazně zlepšil, ale byl i pro Evropský. Vlastně docela úspěšně vedl Ukrajinu do Evropy a uměl to dobře i s Ruskem. V té době se říkalo jako vtip, že by „klidně přesvědčil Putina, že Ukrajina může do NATO a ještě by mu to prodal jako výhodu“. Současně politika za jeho vlády se osvědčila a vypadalo to, že by Ukrajina mohla být nárazníkovým pásmem mezi Evropou a Ruskem.

Uměl zprostředkovat jednání, tam kde diplomacie EU selhávala. Odmítnutí vstupu do EU nesouviselo s ochotou, ale podmínkami. Nejvíce toto sbližování vadilo USA. O tom, co vedlo k Majdanu, by se dalo spekulovat, ale události kolem, některé důvody naznačovaly.

Aféra "Fuck the EU": Může za ni nešifrovaný mobil?

A jak už to bývá, některých věcí si všimli i jiní a tak zajímavý pohled přinesl i Německý satirický pořad 'Die Anstalt, který mám tak rád a často umí složité politické a bilaterální vztahy vysvětlit tak osobitě.


Nemyslím si, že by tuto strategii domýšlelo nějak výrazně dále a další události jsou vždy improvizace na nastalou situaci. Někdy s toho těží a jindy jsou to nechtěné důsledky, ale vždy prvořadým úkolem USA je udržet pozici a tím se ani netají.

Já sám jsem psal v článku západní hodnoty naznačení jistého směru, který ovládá Evropu a článku Agenti Ruska, jakým způsobem ta hra je tlačená.

Pro ty méně chápavé. Problém nebyl vstup do EU, ale fakt, že Janukovyč měl jak dobré vztahy s EU, tak s Ruskem. Proč asi USA podporovali ty nácky. Protože to byla jediná opozice, která byla silně antiruská a nedělalo ji problém udělat převrat s podporou USA. To taky vedlo k těm protestům na východě. To těžko mohl někdo plánovat, ale bohužel to tak dopadlo.

Pro ty co pochybují kdo jsem Já,
tak mohou číst dále,
pro ty co Ví, že jsem Ruský troll,
Rusko mě platí
a jsem zdrádce národa, ať nepokračují.

Ti si to budou myslet dál.

Rád bych lidem připomněl události, které by si minimálně mohli pamatovat, protože to nejsou nikterak tajné věci, které bych získával konspiračními zdroji. Vše na co se odkazuji, jsou zdroje, které znáte a které dnes vypráví jiný příběh, ale stačilo jen číst pozorně tehdy a dnes si pamatovat.

Hodně lidí má paměť tak maximálně co bylo včera k obědu. Většina mě v diskuzích obviňuje s toho, že jsem pro Ruský a že mám složité postraní úmysly. Jak naivní. Jsem Čech a rád bych jim zůstal.

Celý konflikt na východě Ukrajiny se mě dotýká osobně a to by bylo na dlouhé povídání, ale důvod proč mám potřebu věci uvádět do kontextu, je obava, že pro naši hloupost se necháváme zatahovat do konfliktu, kterému nerozumíme a který je složitější, než si většina uvědomuje a současně tak jednouchý.

Myslím si, že Rusko je suverénní zemí a tak ho vidím já. Nemyslím si, že se má politika a bussines mísit. Je to jako sousedský vztah. Když nám nevyhovuje, můžeme dveře zabouchnout. Vztahy mezi zeměmi mohou být na obchodní bázi a zasahovat do jejich politiky nám nenáleží. Každý má svoje. Snažím se říct, že to s čeho mě obviňují, je nesmysl. Já jsem pro to, aby ČR byla silná a samostatná země, aby nebyla vazalem nikoho. Abychom se starali o naše zájmy a sami si svojí zemi budovali. To za nás neudělá ani EU, ani USA a ani Rusko.

Kdy už někteří pochopí, že mi nejde o Rusko, ale o ČR? Každá země se někam dopracovala svojí historií a nám nenáleží morálně ji soudit, ani ji vnucovat naše vize. Více bych se orientoval na vnitřní politiku a tam máme hodně rezervy. Ale když už jsme u těch konfliktů, je hezké jak je jednostranně vnímáme a jak se v nich angažujeme a pokud už máme trpět za Ukrajinu, tak bych rád věděl, na čí straně stojím.

  |  trvalý odkaz  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3.1 / 312 )

<<První <Zpět | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | Další> Poslední>>